Gott ombord: Soppa för monsunen

Monsunsoppa med torsk.
Monsunsoppa med torsk.

Monsunsoppa med torsk.Mat och båtliv hör ihop. En god måltid ombord tillhör båtlivets verkliga glädjestunder. Hamnen.se kommer framöver att ge tips om båtmat och inspirera till att laga gott men enkelt i byssan. Först till grytan är Evert Taube. Han kryssade med sin lilla koster ”Monsunen” i Bohuslän år 1944. Taube hämtade råvarorna direkt ut havet och resultatet blev så bra att han diktade en visa om soppan som han lagade.

I visan ”På kryss med Monsunen” fäller Evert Taube ankar i Vrakevik vid Koljöfjord. Koljöfjord är Mittens rike enligt poeten. Där ligger Flatön och Malöströmmar i nord och väst och Orust i syd och ost. Han ror in till stranden med lillbåten för att plocka musslor till en fisksoppa och blickar tillbaka på sin lilla kosterjakt, därute på svaj:

”Jag ropar: – Hej min Monsun! Och hon svarar! Hon sänker sitt bogspröt och klyvarn, upplagd i bukter till tork över bogstag och back, börjar fladdra.”
Som i nästan all diktning av Evert Taube bygger texten på verkliga händelser. Åtminstone känns det så. Han förmedlar ögonblick och stämningar. Det är lätt att känna dofter och se bilder till hans musik och text.

Evert Taube bodde i omgångar på Flatön/Ängön i Bohuslän under första hälften av 40-talet. Det var hos bondefamiljen Hulda och Anders Johansson. Flera visor är inspirerade härifrån: ”Huldas Karin”, ”Maj på Malö”, ”Inbjudan till Bohuslän” och ”Här är den sköna sommaren” till exempel.
Och rakt över fjorden, hos båtbyggare Johansson i Kungsviken på Orust, reparerade Taube sin drömbåt ”Monsunen”. Den lilla kostern uppfyllde enligt Evert alla önskningar och krav på en båt.

Men nu till soppan! Den bör förstås lagas ombord, men pröva den också hemma. Köket börjar gunga och en salt västanvind sveper genom rummen. Jag lovar.

Text: Carina Lernhagen Matz

Monsunsoppa
Recept för 4 personer

2 kg hel västerhavstorsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 knippa persilja
1 knippa dill
1 lagerblad
1 tsk timjan
1 tsk vitpepparkorn
salt
3 potatisar, skurna i skivor
1/2 kg blåmusslor
2 morötter
2 äggulor
1 dl vispgrädde
1 knippa gräslök

Filea fisken. Lägg ben och huvuden i kallt vatten tillsammans med löken skuren i skivor, vitlöken, persilje- och dillstjälkarna, lagerblad, timjan, vitpeppar och salt samt den skalade potatisen. Låt alltsammans koka ca 20 minuter.
Lyft upp fiskskroven och passera resten genom en sil. Potatisen gör soppan något simmig.
Koka de väl rengjorda musslorna i lite av soppan – bara tills de har öppnat sig – och lägg på ett fat vid sidan.
Skala och skiva morötterna i tunna skivor. Koka dessa i lite vatten med en klick smör.
Skär fiskfiléerna i 2-3 cm stora bitar. Blanda äggulorna med grädden och häll ner blandningen i soppan under vispning.
Lägg i fiskbitarna och låt sjuda – inte koka. Tillsätt musslorna och morötterna. Smaka av med salt och peppar och strö över hackad gräslök samt dill och persilja före serveringen.
I visan föreslår Evert att soppan serveras med vin, franskt vitt bröd och ost.