Koka krabba – ett gott recept att ha ombord
Krabbor är skaldjurens vagabonder. De kan ge sig ut på långa vandringar över havsbotten. Svenskt rekord har en hona som gick från Lysekil till Kullen, det tog fyra år! Allt enligt Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.
RECEPT – Koka krabba
4 levande krabbor
5 l friskt havsvatten
0,5 dl grovt salt
1 dl pilsner
Borsta krabborna rena i sjövatten. Koka upp vatten tillsammans med en nypa salt och ett halv galopp med pilsner. Lägg sedan krabborna i det kokande vattnet och låt dem koka kraftigt under lock. För lite mindre krabbor räcker det att koka i 15 minuter medan de lite större kan behöva uppemot 20 minuter för att bli färdiga. Se dock till att starta timern först när vattnet kokat upp på nytt efter det att krabborna lagts i. Låt till sist krabborna kallna i spadet och servera ihop med en kall sås som majonnäs, aioli eller varför inte en blandad grönsallad?
Till serveringen passar det sig väl med en pilsner men om tillställningen kräver något annat kan det även smaka gott med en flaska Chardonnay eller Semillon.
Vill du ha fler recept för båtbruk? Det finns i boken Gott ombord av Carina Lernhagen Matz, Nautiska Förlaget.