Ge din gamla båt ett jättelyft med nya dynor och kapell

Nya dynor och/eller ny klädsel är ett enkelt sätt att avsevärt höja såväl stilen som komforten i båten.

Ny-klädsel-inledning
Ett stort lyft med relativt enkla medel. Nytt kapell och ny klädsel i båten gör mycket för helhetsintrycket.

När de gamla skumplastdynorna verkar ha gjort sitt är det hög tid att byta ut dem. De tappar spänsten (eller viskositeten som det heter på fackspråk) och börjar lukta. Framför allt är de livsfarliga vid en eventuell brand då de utvecklar tjock rök och direkt dödliga gaser.

Gå hela vägen

Det vanligaste sättet att förnya sin båt invändigt är att byta klädsel på dynorna eller att dra över ett dynvar när man egentligen borde byta ut hela dynan. Dynorna i lite äldre båtar håller låg klass över lag. Visserligen förekommer lyxvarianter som resårsängar med spiralfjädrar men betydligt vanligare är det med nedsuttna skumgummidynor. Sovkomforten gör, som bekant, mycket för trivseln ombord och där är oftast kvaliteten och skicket på dynan helt avgörande.

Den som bestämt sig för att byta dynor gör oftast bäst i att kontakta en kapellmakare. Den händige kan naturligtvis utföra hela arbetet själv. Man bör dock tänka på att arbetet är mycket tidskrävande och skrymmande vilket kan bli bökigt om man är trångbodd.

Hos kapellmakaren (eller tapetseraren) får du råd och hjälp när det gäller val av madrass och tyg. För att dynorna ska passa bra så behöver kojerna mallas. De gamla dynorna är oftast så pass slitna att de inte ens duger som mallar. Vissa kapellmakare står för mallpapper och instruktionen medan andra sköter även mallningen. Att skära ut skummet överlåter man lämpligast till en fackman.

Var inte dumsnål

När det gäller val av tyg brukar det vara dumt att snåla. Har man lagt ned arbete och pengar på nya madrasser finns det ingen anledning att pruta på tygets kvalitet. Ett högkvalitativt tyg lönar sig eftersom det står emot fukt och slitage bättre.

Tyger för tuffa tag

Att få tag på ett tyg som lämpar sig för båtars tuffa miljö är inte alltid det lättaste. Ett tips kan vara att sikta in sig på samma typ av tyg som används i offentliga lokaler. Det slutgiltiga valet grundar sig förstås på tycke och smak men det finns några grundregler som man bör beakta. Se nedan: