Fredriks Motorskola – alla avsnitt

Fredriks motorskola
Fredriks motorskola

Fredriks motorskolaFredrik Häller driver AB Drevia i Lysekil som har som affärsidé att ”underlätta för Volvo Penta-ägare att ha en bekymmersfri semester.” Han har även skrivit ”Fredriks motorskola” som vi presenterar här på Hamnen.se. I Fredriks motorskola lär du dig att ta hand om din motor så att den lever längre och presterar bättre.

Del 1 – Anoder
En båtmotor består av olika metaller, och om man inte använder en offeranod eller om man låter bli att byta till en ny kan en elektronvandring uppstå. Resultatet blir oxidation, det vill säga att det material som står lägre i spänningskedjan utarmas och skador kan uppstå.

Del 2 – Dieselbränsle
Moderna motorer kan köras på miljödiesel utan några problem. Miljödiesel har dock den nackdelen att organisk materia är tillfört. Det kan vara t.ex. rapsolja. I en bränsletank bildas oundvikligen kondens. Vatten tillsammans med organisk materia är en grogrund för bakterietillväxt. Denna tillväxt kan få oanade konsekvenser, och man märker det först som ett vitt slem i bränslefiltret.

Del 3 – Galvanisk korrosion
Det är många som har problem med galvanisk korrosion. Trots att drev och sköld utrustas med offeranoder av zink så skyddar dessa ibland inte tillräckligt. Orsaken till dessa problem kan vara elektriskt. I takt med att fler och fler apparater installeras ombord ökar risken för galvanisk korrosion.

Del 4 – Original eller piratdelar?
På reservdelsmarknaden finns idag flera aktörer som säljer ”alternativa” reservdelar. Denna artikel kommer att behandla min inställning till användandet av sådana delar i en motor. Artikeln skall ses som part i mål då författaren arbetar inom båtbranschen med försäljning av originaldelar.

Del 5 – Propellerteori
Propellern är den del av framdrivningssystemet som har störst inverkan på hur motorns effekt tas till vara. Att välja rätt propellerdimension är därför av största vikt för att du skall få en bra bränsleekonomi och att motorn skall hålla länge. Vid fel val kommer motorn att gå för lätt och därigenom övervarva eller gå för tungt och inte nå sitt toppvarv.

Del 6 – Tips inför säsongen

Innan sjösättningen kan man med fördel ge motorn en översyn. Följande punkter är viktiga att kontrollera:
Smörjsystemet, Kylsystemet, Bränslesystemet, Elsystemet. Efter sjösättningen kan också diverse problem uppstå, Fredrik ger några råd.

 

Del 7 – Dags att byta motor i din båt?

Tänk dig att det är mitt i sommaren. Semestern har börjat, din fina båt  är packad och familjen är laddad. Då  händer det som inte får hända: motorn börjar krångla. Du ringer flera olika verkstäder men de flesta har fullt upp. Du hoppas på  att kön av båtar före dig på  servicebryggan snabbt klaras av. Oftast bli det inte så, utan semesterdagarna bara flyger iväg.

 

Del 8 – Dags för upptagning

Sommaren är alltid alldeles för kort och nu börjar det bli dags att tänka på upptagning och vintervila för din båt. Här följer några tips och råd som du kan använda vid höstens motorservice.

 

Del 9 – Drevservice du kan göra själv

Drevet är en vital del i kraftöverföringen och även en säkerhetsdetalj vad gäller styrningen av båten. Att årligen se över drevet är därför av stor vikt. I det här avsnittet av ”Fredriks motorskola” får du användbara tips.

 

Fredrik Häller Marin Express

Fredrik Häller
info@marinexpress.se
www.marinexpress.se