Fastnet Race 1979 – frågor och svar om den stora katastrofen

Fem sjunkna båtar och femton skördade liv. Så lyder den tragiska sammanfattningen av Fastnet Race 1979. Frågan är hur det kunde ske och vad vi här lärt oss? Här följer några svar.

Fastnet_Race_1979_inledning
303 båtar kom till start i Fastnet Race 1979. Många råkade illa ut och liv skördades.

De som var på plats glömmer det förstås aldrig. Hur den fruktansvärda stormen drog in över de 303 deltagande båtarna. Något som resulterade i att 24 av båtarna övergavs till havs och att 136 personer räddades till livet. Men värst av allt – att 5 båtar sjönk och att 15 personer förlorade sina liv.

Se också:
Hasse Bauer – så minns jag Fastnet-katastrofen 1979

En av de omkomna var David Sheahan som så långt hade lett sin rutinerade och vältränade besättning till flera stora framgångar. I besättningen ingick också sonen Matt Sheahan, då bara 17, som dock överlevde och som har återgett händelsen i flera sammanhang.

Vittnen har beskrivit förhållandena i Fastnet Race 1979 som ”helt ofattbara”

Stor förödelse

Se videon som försöker förklara det ofattbara. Bland annat hur vågorna kunde växa sig så stora, hur IOR-regeln påverkade skeendet och varför stormen i Sydney Hobart 1998, som i sig var än värre, inte ledde till lika stor förödelse som i Fastnet Race 1979.

Fortfarande ofattbart – men här är ändå ett ärligt försök att förklara vad som hände. 

Viktigast är kanske ändå vad vi lärde oss av katastrofen, vad som gick fel och hur vi kan hindra att liknande katastrofer sker i framtida havskappseglingar.

Se videon!