Vaccinera mot böldpest och öka farten med epoxi!

Epoxi gör båten tätare och ger bra skydd mot böldpest. Men det ger också en bra  grund för att skapa en slät botten och förbättra prestandan. Skippos Gustav Morin genomför jobbet och berättar om utmaningar och vinster.

Många båtar har problem med böldpest, såväl gamla som relativt nya båtar drabbas. Böldpest heter egentligen Osmosis och kan kort beskrivas som blåsbildning som uppkommer då ett laminat av glasfiber och omättat polyester utsätts för vatten under lång tid. Gelcoaten släpper igenom vattnet in mot laminatet och blåsbildningen uppstår.

För att sedan bli av med böldpesten måste all gelcoat slipas bort och alla illaluktande blåsor spräckas. Sen ska laminatet torka, helst i ett par månader.

Mer om böldpest i videorerportaget Rädda båten från böldpest!

Ett bra sätt att skydda sitt skrov mot denna otrevliga fuktskada är att att slipa bort all gammal färg och istället lägga på epoxi. Det är ungefär som att lägga på en fuktspärr vid renovering/bygge av badrum – en hinna som är så gott som vattentät.

Det finns andra värden också, som man får med på köpet. Till exempel så har ju många gamla båtar målats väldigt många gånger och slipar man bort alla gamla lager färg så finns det i många fall ett antal kilo vikt att spara.

Bottenfärgsfrågan är ständigt het och många båtklubbar önskar, eller i vissa fall kräver, att alla medlemmar slipar bort all giftig bottenfärg. Om man i miljöns tecken bemödat sig med detta vore det ju dumt att inte passa på att måla botten med epoxi.

Kuriosa i ämnet är att båtar som huserar i sötvatten löper större risk att drabbas av böldpest än de som seglar i saltvatten. Förklaringen lydar; ju ”renare” vatten desto kraftigare lösningseffekt eller genomträngningskraft har det.

Men i mitt fall så är böldpestvaccineringen knappast enda incitamentet för att genomföra behandlingen. Det som främst lockade mig att genomföra detta kraftprov var snarare för att få ett slätt och snabbt skrov. Epoxi är hårt och utgör en perfekt yta för att slipa och skapa en riktigt fin yta.

Se fler videor där experter delger sina bästa gör-det-själv-knep:
Se fler guldkorn i gör-det-själv-arkivet:
Lär dig polera som ett proffs!
Effektiv isolering av motorrum.
Båtfixarskolan – så maxar du bottenfinishen.
Få stil på avbärarlisten.
Laga repor i gelcoat med hyvel – otroligt resultat!
Så monterar du ankarspelet!
Så lagar du trasig nåt.
Vaccinera mot böldpest och öka farten med epoxi!
Så applicerar man epoxi
Täta luckan som ett proffs!
Ta hand om kapellet!
Så fixar du delamineringen!
Mirakelmedel för rengöring av fribord!
Förbättra funktion och utförande med nytt halkskydd
Repowering – nytt liv i gammal båt med ny motor!
Repowering – nytt liv med ny motor i gammal segelbåt!

Båtfeberbloggarens bästa tips:
Slipa profilen på köl och roder och segla fortare
Lär om skrovfriktion och gör din båt snabbare
Bästa tipsen för att optimera botten