Ensam i storm – avundsvärt eller avskyvärt?

Erik Aanderaa har gjort till sin sak att fånga sina stormfärder på film. Han är livrädd mest hela tiden. Men så fort faran är över längtar han ut igen. 

Stormsegling med Erik Aanderaa.

Vad driver någon att aktivt söka upp vindar på över 25 meter per sekund att segla i?

För norrmannen Erik Aanderaa är svaret enkelt:

– Det är ett fantastiskt sätt att lära känna sig själv och sin båt.

Han hör hemma i Haugesund i sydvästra Norge och han har en blåsig kust som ofta erbjuder enorma vågor alldeles runt knuten.

Alltså ett perfekt läge för att testa sina sina gränser så snart en storm sveper in.

Den senaste videon visar hans kanske knäppaste äventyr hittills då han frivilligt går ut i förhållanden som de flesta enbart föreställer sig i samband med mardrömmar.

Man måste utmana för att lära.

Erik Aanderaa, ensamseglare.

Hans devis är att det är bra att utsätta sig för jävligheter under så kontrollerade former som möjligt.

– Då är man bättre rustad såväl fysiskt som psykiskt när man överraskas av våldsamt väder till havs.

– Man kan läsa hur många böcker och se hur många videor som helst om segling i stormar men det går inte att lära sig utan att utsätta sig för det, menar han.

Erik Aanderaa har senaste åren ägnat i stort all sin fritid åt att rusta sina gamla segelbåt för stormiga äventyr och till att filma såväl de stormiga färderna som tips och trix för såväl filmning ombord som underhåll och utveckling av en gammal båt.

Shetland är en favoritdestination.

Han har en förkärlek till kalla vatten och äventyren går oftast till ensliga öar på nordliga breddgrader. Shetland är en favoritdestination men nu planerar han ännu längre färder.