Bra seglingsbok för nybörjare

Bra seglingsbok för nybörjare
Bra seglingsbok för nybörjare

Bra seglingsbok för nybörjareVill du lära dig att segla och manöverera en kölbåt? Eller kan du redan, men vill att din nybörjarvän ska få ett hum om vad det rör sig om? Skippos recensent rekommenderar ”Illustrerad segling”.

Teori är sak, praktik en annan. Att lära sig segling genom att bara läsa en bok är omöjligt. Men ”Illustrerad segling” är en mycket bra guide in till kölbåts-seglingens värld, och då menar vi inte bara själva seglandet. I pedagogiska (och snygga) illustrationer visas allt från att rulla ut genuan till hur man lägger ut ankaret.

Boken visar de flesta manövrar som kan tänkas uppstå under en segling, både i lätta vindar och hårdare brisar.

Illustrationerna tillsammans med bra, förklarande texter är bokens stora behållning. Ett annat stort plus är att boken är ny, ingen dammig omarbetat upplaga. Här visas moderna segelbåtar.

För hamnen.se har den fungerat bra som ingångsbok till den del av besättningen som kommer att vara nybörjare på sensommarens långsegling.
Vi återkommer om hur väl nybörjarna har gjort och förstått sin hemläxa.

Så här presenteras boken av förlaget:
Konsten att på ett säkert och elegant sätt manövrera en segelbåt, förutsätter att man till fullo förstår de krafter som påverkar båten och dess balans. Det är lätt att säga men desto svårare att omvandla till praktik, när vind, vågor och eventuell ström tas med i bilden. Det är ur den vinkeln som båtkonstruk tören och seglaren François Chevalier har valt att be skriva det mesta man behöver veta för att kunna segla självständigt och säkert.

Läsaren tas här med ombord på en imaginär lång seglingstur där alla nödvändiga manövrer utförs allt från att hissa framför allt spinnaker och gennaker, ta in rev och manövrera för motor, till att bärga en man överbord, gippa och ankra för både motor och segel. Totalt beskrivs fler än 50 grundläggande manövrer i detaljerade steg-för-steg instruktioner och tydliga illustrationer. Det finns också mängder med tips och råd för att sporra läsaren att utvecklas som seglare.

Om författaren
Den franske författaren, utbildaren och båtkonstruktören François Chevalier är mycket omtyckt för sina böcker om segling och den höga kvaliteten på sina illustrationer.
Hans långa erfarenhet som seglare i allt från jollar till oceanseglare och stora kunskaper om dagens moderna segelbåtar, förmedlas här genom tydliga och lättfattliga instruktioner som samtidigt är avancerade nog att väcka läsarens lust att vidareutvecklas som seglare.

Originalets titel: Toutes les manoeuvres de votre voilier en 300 illustrations
Översättning: Janica Lundholm, David Ruddock
Faktagranskning: Robert Williamsson
ISBN: 9789197660334
Sidor: 89
ca 300 illustrationer