Vänern – en båtvärld som verkligen överraskar

Hamnens båtfärd på Vänern bjuder på fantastiska upplevelser där vackra Alvön, Tyskön, Vålön, Storö, Rövarsand och den fantastiska stranden på Brommö bara är några exempel. Häng med!

Först en liten varning. Vänern – detta av många båtmänniskor gravt underskattade paradis för båtliv – förtjänar bättre när det gäller sjömätning och uppdaterade sjökort. Det blir vi varse då vi upptäcker att sjökorten i många fall stämmer illa överens med verkligheten.

Se också:
Del 1 – Vänern är Sveriges mest underskattade båtparadis

Med detta sagt och med höjd beredskap för vad som kan tänkas dyka upp framför fören på Svenska Sjös assistansbåt som vi fått äran att låna, så kryssar vi oss ändå vidare bland öar, kobbar och skär och upptäcker den ena pärlan efter den andra. Ta bara ett sådant ställe som Alvön strax utanför Kristinehamn i norra delen av Vänern. När man ändå är i krokarna kan man också passa på att beskåda Picassoskulpturen, ett kvinnohuvud föreställande Pablo Picassos hustru Jacqueline vid Vålösundet.

Allkonstnären på Storön

Härifrån sätter vi kursen mot Rövarsand på Brommö. Men längs vägen får vi en frestande inbjudan att besöka skärgårdsbonden Alexander och Judit Lindblad Ernvik på Storön, strax söder om Kristinehamn. Förutom sitt jordbruk har de får, kaniner, svävare, katamaran, vattenskotrar, taxibåtverksamhet, sjöräddningsverksamhet och så tar de hand om utsatta barn i sin idyll (följ dem på Instagram – Storongarden).

Bäst med båt under lågsäsong

Vi återupptar kursen mot Rövarsand på Brommö som är en häftig naturhamn och som också erbjuder en badstrand som sent ska glömmas. Att denna plats är populär på sommaren råder det inga tvivel om. Men frågan är ändå om inte Rövarsand smäller ännu högre under lågsäsong när det är glest mellan de gästande fritidsbåtarna. Mest påtaglig är känslan av öppet hav bara ett stenkast från tryggheten i naturhamnarna på ön och det vill till att ha koll på vilka vindriktningar som funkar för vilka naturhamnar.

Se också:
Båtliv på Vänern – första intrycken från upptäcktsresan

Lokalbefolkningen tipsar om Vänerns pärlor för båtfolk

När vår upptäcktsresa börjar lida mot sitt slut släpper den gnagande oron över att inte kunna lita fullt ut på sjökorten. Kvar är bara en stark känsla av upprymdhet. Vänern har verkligen mycket att erbjuda. Varje plats förtjänar betydligt mycket mer tid än vad vi hade på oss denna gång. Ett hett tips är att ta sig tid att prata med folk för att få de bästa tipsen om vad man bör se och uppleva.

Vackra Mariestad

Efter bara 48 timmar är vi tillbaks i Mariestads gästhamn där vi startade. En hamn som för övrigt har allt av wc, duschar, tvättstuga, caféer och matbodar. Därtill ligger den bara några stenkast från Mariestads unika stadskärna med domkyrkan, shopping, kultur och nöjen.

Se videoreportaget!