Vackra Degerby – en jätteportion sjöfartshistoria

Ålands centralort och den självklara platsen för bunkring, vila och möten med andra sjömän – före 1861 vill säga – då Mariehamn grundades. Det är den korta beskrivningen av vackra Degerby på Föglö.

Vi ser tydliga spår överallt. Spår efter forna dagars handelssjöfart. Gamla skeppargårdar och annan vacker bebyggelse av trä. Före grundandet av Mariehamn år 1861 var Degerby centralort för Ålands skärgård.

Större än Mariehamn

Här fanns det stora tullhuset, som ännu idag står kvar, tullbostäderna som idag inrymmer bibliotek och turistinformation samt de så kallade packhusen där man bland annat lagrade beslagtaget tullgods. Ännu på 1920-talet hade Degerby fler invånare än Mariehamn.

På Föglös 555 öar bor cirka 500 personer året om. Kommunen var förr i tiden främst känd genom sitt läge invid farleden mellan Sverige och Finland. Först Flisö, och senare Degerby, var länge viktiga anhalter på färden genom den åländska skärgården. I Degerby ser man än i dag de byggnader som vittnar om att byn var en viktig mötesplats för handel och en välbesökt passagerarhamn.

Det finns många kulturella föremål att besöka på Föglö! Vandra i Degerby och titta på de gamla byggnaderna som är bevarade. Ta en tur ut i naturen som av många anses vara Föglös främsta sevärdhet!