Upptäcktsresan – vi suger musten ur Koster!

Hamnens reportrar kastar loss efter en natt i upp mot 29 sekundmeter på Väderöarna och tar sikte på Koster. En upptäcktsresa som bjuder på himmel, hav och ett stort misstag.

Misstaget, för att börja någonstans, var att avsätta på tok för lite tid för sagolika Koster. En plats med en minst sagt rik historia full av skrönor, fiskehistorier, katastrofer, svåra grundstötningar och ett ömsom bekymmersfritt och ömsom hårt liv på en hårt vindpinad utpost.

Ta bara historien om hur och varför grundet Julnatta fick sitt namn. Eller om hur folk slog sig ned här redan 500 år f.Kr. Eller hur man har bott och verkat på Koster i alla tider. Eller…

Kort sagt – Koster saknar intet och mitt i allt detta bor och verkar Douglas Lipkin (Besöksamordnare Destination Kosterhavet) som kan platsen utan och innan och som guidar Hamnens reportrar rätt bland utbudet av snorkelleder, sagolika gästhamnar och mycket mer.

Sist men inte minst förklarar Lipkin varför man absolut inte får missa:

  1. Att ta vandringsrundan runt Nordkoster!
  2. Att bestiga Valfjället.
  3. Att besöka naturhamnarna i Tjälleskär.

Som den skarpögde också kan notera i ingångsbilden till videon ovan så avslutas inslaget med en tur i morgonljuset till Sveriges västligaste fyr – Ursholmen.

Häng med och se videon ovan och missa inte heller första delen där Hamnens reportrar tar sig an äventyret att köra till Väderöarna!