Upptäcktsresan – med 585 eldrivna hästar mot ytterskärgården

Del 1. Mullrande V8:or? Alls icke! Här snackar vi eldrift oavsett det gäller huvudfordonet eller de minst sagt energisnåla färdmedlen som tar oss till ytterskären. Häng med i första delen av Hamnens helt elektriska äventyr i Stockholms skärgård.

Det fanns en tid då motordrivna leksaker retade gallfeber på omgivningen. För ljudets skull. Men också för miljöns. På senare tid har det dock hänt en del på den fronten. Eller en del förresten – det är ingen överdrift att påstå att utvecklingen har gått åt rätt håll i en rasande fart.

Så varför inte utnyttja situationen? Sagt och gjort. Vi lånar sålunda en elbil, närmare bestämt en Kia EV6 GT av Aftén Bil. Men också världens första foilande eldrivna cykel och en dito foilande surfbräda, som kanske är stabil nog även för nybörjare. Allt för att verkligen testa ett nytt slags skärgårdsliv.

Det är inte så att vi slutat gilla att åka båt. Men motorbåtar drar otroligt mycket energi och vi tycker det är spännande att testa ett friskt alternativ: att ta bilen på transportsträckan för att sedan göra de kortare men kanske vackrare upptäcktsfärderna vid slutmålet – med de mest effektiva motordrivna farkosterna som finns för vattenfärd.

Vi testar att äta skarv

Poängen med Kia EV6 GT är, utöver effektiviteten, att det är en särdeles snabb familjeracer men som släpper ut noll och intet av avgaser. Den kan också leverera i andra riktningen, alltså ladda våra vattenleksaker från sin batteribank. Med detta sagt så är behovet av en fast laddstation ett minne blott och med det öppnas helt nya möjligheter att upptäcka avlägsna platser med eldrift.

Extremt effektivt och utan avgaser men samtidigt otroligt kul! Skippo testar konceptet att köra elbil till ytterskärgården för att sedan ta vid med eldrivna foilande surfbrädor. Se videon i toppen av artikeln! Foto: Henrik Trygg.

Vi använder sålunda bilen som basstation för äventyret som tar sin början där vägen tar slut vid havet. För utöver ett fartfyllt och elmotorburet äventyr så är detta också en kulinarisk matresa i där vi också hjälper naturen på traven genom att tillaga och avnjuta, eller åtminstone äta, skarv.

0-100 km/h på 3,5 sekunder och 2 dl per mil

Sist men inte minst är vi glada, men också något förvånade, att Isabelle och Johan på Aftén bil vågade låna ut en bil som gör 0-100 km/h på 3,5 sekunder.

– Inte minst med tanke på att Gustav Morin liksom förkroppsligar hela innebörden av ordet ”sportläge”, kommenterar Claes Olivecrona.

Eldriven foilbräda – kul och otroligt energisnålt

Övriga eldrivna fordon i reportaget är i tur och ordning den eldrivna foilbrädan Awake Vinga 3 som Hamnen har testat tidigare och som också bjuder kittlande kraft och acceleration.

– Men så är detta också ett unikum när det gäller effektivitet. Vid en snabb överslagsräkning kommer jag fram till att den drar motsvarande ett par centiliter (!) bensin per sjömil om man räknar om det, säger Gustav Morin.

Hamnens reportrar ser nya möjligheter med eldrift. Elbilen Kia EV6 kan inte bara ta laddning utan också ge ström. Det testar vi genom att ladda våra eldrivna cyklar och surfbrädor, och genom att laga en brakmiddag med skarv som huvudingrediens. Kan vi därmed också ha löst problemet med både skarv och brist på mat? Se videon högst upp i artikeln för svar! Foto: Henrik Trygg.

Världens första foilande elcykel i Stockholms skärgård

Sist men inte minst har vi Manta5, världens första foilande elcykel som vi också har testat. Och som vi verkligen kan rekommendera för alla som händelsevis måste cykla runt en udde och hämta en djupfryst Skarv-fågel hos en gammal moster eller så.

Häng med på det första avsnittet i ”Upptäcktsresan – det elektrifierade skärgårdsäventyret”. Andra och tredje delen kommer inom kort.