Rindö – värt ett stopp på vägen eller som en destination i sig

Ibland är det värt att stanna upp och se sig för där man är. Vi klev iland på Rindö och hittade en plats med mycket att bjuda även om målet från början var ett annat.

Det går snabbt när man åker båt – ibland lite väl snabbt. Då kan man riskera att missa sånt som ligger rakt framför stäven. Ett sådant exempel är Rindö, en plats som lätt blir förbisett eller bortvalt i hetsen att komma längre ut i skärgården.

Tar man däremot sig i land hittar man både det ena och andra som kanske till och med får en att överväga ett återbesök.

Här finns militärhistoria, båtskådning, ostprovning, restauranger, kaféer, promenadstråk och bad. Ja faktiskt det mesta man kan önska sig för en dagstur eller som ett nattstopp i skärgården.

En minst sagt odramatisk insegling

Småbåtshamnen i Rindö är en som även de utan speciellt mycket erfarenhet klarar att navigera sig in i. Det är gott om plats mellan såväl bryggor som bommar och gott djup överallt – lite som väntat i en regelrätt marina.

Det är väl kanske det enkom negativa som kan sägas om Rindö Småbåtshamn, att den har lite ”marinakänsla”. Är man på jakt efter en mysig klubbholme eller naturhamn gör man bäst i att leta sig någonannanstans.

Däremot så går det mer än bra att spendera dagen på Rindö, kanske ta en tur på kastellet, äta en bit mat eller testa några ostar innan man glider över sundet till Myttingeviken.

Beslutar man sig ändå för att spendera natten i småbåtshamnen som vi gjorde vid denna visit är det platserna närmst restaurangen, det vill säga en skarp styrbordgir och sedan längst in mot kaj som gäller.

Det mindre bra alternativet

Skulle det vara fullt inne i småbåtshamnen eller om båten man anländer med är väldigt stor kan man behöva ligga på en av bojarna på utsidan av hamnen. Detta skulle vi avråda från. Även om man ligger säkert tack vare de rejäla bojarna lär det kunna bli guppigt med tanke på att farleden ut genom Oxdjupet passerar rakt bakom aktern på de båtar som ligger där.

Å andra sidan får man första parkett till båtskådning utan dess like!