Charmiga Käringön – en oas längst ut i havsbandet

Angör i gästhamnen eller ta klivet av färjan från Tuvesvik – du har nu anlänt till Käringön. Ta ett dopp i det kristallklara vattnet, ät middag på Petersons krog och tillbringa natten på hotellet. Låt Skippo vara din guide när du besöker denna västkustspärla.

Käringön en oas i Västsveriges ytterska havsband.
Käringön – en oas i Västsveriges ytterska havsband. Foto: Amplifyphoto/Markus Holm/Truistrådet Västsverige

De flesta som besökt Käringön längtar tillbaka. Denna idyll i de yttersta delarna av havsbandet har en rik historia som sedan århundranden präglats av fiskeindustri. En näring som fick befolkningen att växa och under det tidiga 1920-talet hade det rests över 200 hus.

I hamnen möts man av de pittoreska fiskebodarna som sedan sitt uppförande restaurerats och underhållits.

I takt med att fisket blev allt mer industriellt förändrades förutsättningarna för att idka denna traditionsbundna näring på ön. Istället började turismen få ett allt mer betydlig roll. Föga förvånande då man här hittar vandringsleder, storslagna vyer och salta havsbad.

Serie: Ostronjakt i Bohuslän

Se hela serien

Så tar du dig till Käringön

Planerar du ett besök till Käringön, men saknar egen båt? Inga problem!

Att nå denna charmiga ö i Bohusläns skärgård är lättare än du tror – även om du inte har en egen båt. Här är vad du behöver veta:

  • Starta på Orust: Börja din resa till Käringön med att ta dig till Orust, antingen via bil eller buss från Göteborg.
  • Färja från Tuvesvik: Fortsätt sedan till Tuvesvik på Orust, där du hoppar på färjan till Käringön. Färjeturen erbjuder vackra vyer och tar bara en kort stund.

Tar du egen båt är det en god idé att vara ute i god tid och boka en båtplats i förväg; något du kan göra via Dockspot. Det kan dessutom vara bra att ta en titt på väderprognosen för att slippa råka hamna i en blåsglugg, all sådan information hittar du lättillgänligt i vår appen.

Foto: Amplifyphoto/Markus Holm/Truistrådet Västsverige

Tre platser du inte får missa vid ett besök

Låt oss vara krassa – ett besök i skärgården fodrar såväl bad som milsvida vyer av horisont och hav. På Käringön tar du dig runt till fots, här finns inga bilar, mopeder eller ens cyklar. Gott så då vandringslederna och promenadstigarna runt ön är värda ett besök bara dem.

Med dessa tar du dig till lotsutkiksplatsen, Öviken och barnbadet. Tre platser som inte får missas vid ett besök på Käringön. Den förstnämnda var i 250 år hem till de lotsar som fartyg från när och fjärran säkert in in i skärgården.

Strax öster om hamnen hittar du Öviken, ett populärt uppehälle om man vill hoppa från trampoliner eller bada från brygga. För de allra minsta kan emellertid Barnbadet på öns södra sida passa bättre. Där finns en grundare vik med sandbotten. Hit är det dessutom nära till de traditionella kallbadhusen.

Stanna för en bit mat eller gör en natt av besöket

Tack vare sin popularitet har Käringön till skillnad från många andra skärgårdspärlor knappast någon brist på utbud vad gäller mat eller logi. Här hittar du såväl hotell som andra boenden och dessutom krogar i toppklass.

För visst ringer det en klocka när vi nämner Petersons krog?

Förutom den lokalt världskända restaurangen hittar du även creperiet på lotshotellet och vad somliga menar är västkustens främsta korvar.