Båtliv på vintern – vi utforskar Stockholms isiga skärgård

Del 1. Den som aldrig skulle tänka sig båtliv, kajak- och SUP-paddling på vintern uppmanas att tänka om. Och att ge den magiska vinterskärgården en chans. Häng med!

Skärgården på sommaren i all ära. Men hur vore det att utnyttja detta fantastiska landskap även på vintern? Sagt och gjort. Hamnen kastar loss för en upptäcktsresa när vintern håller öar, kobbar och skär i ett stadigt grepp. Med allt vad det innebär av fördelar. Vintern i skärgården är som bekant en tillvaro bortom trängsel, hamnavgifter, myggbett, solsting och andra sommarplågor. Och bäst av allt – skärgården visar upp en sida som gott och väl kan jämföras med när den är som bäst på sommaren – fast på ett annat sätt.

En SUP värmer så gott!

Vi sätter sålunda kurs mellan isflaken mot ytterskärgården i hopp om att hitta bra skridskoisar. Något som i sig blir en mäktig tur även om vi inte lyckas hitta det vi letar efter. I brist på bra skridskoisar provar vi lyckan med kajak- och SUP-paddling (Stand up Paddleboard) som ska öppna nya möjligheter när det gäller att upptäcka iskanter, öar, kobbar och skär nära in på skinnet. Och framför allt – som kan hålla oss varma i kylan.

Det är också nu som Skippos Gustav Morin blir varse att vinterförhållanden kan vara luriga. Dels när han brakar igenom isen med buller och bång. Och dels när en SUP med isbelagd yta ska bemästras. Något som också leder till fler ofrivilliga dopp än vad någon orkar räkna.

Sprakande bastuflotte

Nu måste man dock inte paddla och bada för att njuta båtliv på vintern. Faktum är att det karga vinterlandskapet, isformationerna, tystnaden och naturens skönhet räcker gott för att motivera till ett båtliv även i minusgrader.

Vi avslutar dagen med att sätta kurs mot Sandhamn och en njutbar stund i deras vedeldade och sprakande bastuflotte. Allt medan vinden tilltar, midvintermörkret sänker sig och flotten rycker i sina förtöjningar. Allt detta är ju även för dem som inte har tillgång till en egen båt. Det är  bara att ta bussen från Slussen till Stavsnäs och sedan vidare med skärgårdsbåt.

Se reportaget när Skippo upptäcker vinterbåtliv tillsammans med fotografen och Henrik Trygg (som står för många av drönarbilderna) samt Emma Lagerström och Per Nikolausson på Svenska Sjö. Se också del två när vi får en fantastisk vinterdag på Björkskär.